1
GELECEĞİN TEMELİNDE
“Gelecek onu inşa edenlerindir” mottosu ile iş yapma kültürümüzü insan, toplumsal fayda ve çevre ekseninde oluşturarak faaliyetlerimizi sürdürülebilir bir gelecek odağında devam ettiriyoruz.
Niçin “Geleceğin Temelinde”?
Tekfen Grubu olarak 66 yıldır yarattığımız değer ve istihdamla Türkiye ekonomisinin önemli yapıtaşlarından biriyiz. Tüm faaliyet alanlarımızda “En iyi bildiğin işi en iyi şekilde yap” düsturuyla ilk günden bu yana mükemmellik arayışı içinde hareket ediyor, “Gelecek onu inşa edenlerindir” mottosu ile de iş yapma kültürümüzü insan, toplumsal fayda ve çevre ekseninde oluşturarak faaliyetlerimizi sürdürülebilir bir gelecek odağında devam ettiriyoruz.
Ana iş kollarımız olan taahhüt ve tarımın her ikisi de “geleceğin temelini” oluşturan alanlar. Mühendislik ve Taahhüt Grubu olarak inşa ettiğimiz otoyol ve boru hatları gibi altyapı projeleri; rafineri ve terminaller gibi endüstriyel tesisler; stadyum ve yüksek yapılar gibi üstyapı projeleriyle ülkelerin kalkınmasına yardımcı oluyor, toplumların yaşamsal ihtiyaçlarına cevap veren ve hayat standartlarını yükselten tesis ve projelere imza atıyoruz.
Tarımda nitelikli üretimin temeli olan kaliteli ve hastalıksız tohum, fide ve fidanlarla hem çiftçilerimize kaliteli girdi sağlıyor, hem sofralara taptaze meyve sunuyor, hem de gıda güvenliğinin en temel unsurlarından biri olan bitki besin maddesi üretimimizle çiftçilere bereket sunuyoruz.
Gayrimenkul faaliyetlerimiz kapsamında inşa ettiğimiz binalar, on binlerce insana güvenli, konforlu ve çevre dostu yaşam ve çalışma alanları sunuyor.
Tekfen Vakfı ile daha parlak bir gelecek için başarılı gençlerimize burs veriyor, kültür ve sanat odaklı girişimlerimizle toplum hayatına değer katıyoruz.
Faaliyetlerimiz, uygulamalarımız, önceliklerimiz ve hedeflerimizle daha aydınlık, daha müreffeh ve daha sürdürülebilir bir geleceğin temelini inşa etmek için çalışıyoruz.
Tüm faaliyetlerimizde insan hayatını en temel öncelik kabul ediyor, çevresel etkimizi en aza indirmeye çalışıyoruz. Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak için sürekli araştırıyor, kendimizi geliştiriyor ve yatırımlar yapıyoruz. Dünyayı hızla dönüştüren iklim krizi, nüfus artışı, demografik ve sosyal değişim, kentleşme ve teknolojik gelişmeler gibi mega trendleri yakından takip ediyoruz. Dijital dönüşüm ve inovasyonu işlerimize entegre etmenin yanı sıra faaliyetlerimizi yeni teknolojilerle besleyecek girişimlere kaynak ayırıyoruz. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki uygulamalarımız ve performansımızla sektörlerimize örnek teşkil etmekten gurur duyuyoruz.
Tarihsel köklerimizle toplumların refah ve gelişmişliğine hizmet eden bir Grup olarak, sürdürülebilir geleceğin temelinde yer almayı da öncelikle bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Çıktığımız sürdürülebilirlik yolculuğunun ana temasını oluşturan “Geleceğin Temelinde” vizyonu, işte bu sorumluluğumuzun en yalın ifadesi!
Tekfen olarak sürdürülebilirlik anlayışımızın temelini, bulunduğumuz sektörlerdeki deneyim ve birikimlerimizi, iklim krizi başta olmak üzere dünyamızın geleceği için risk oluşturan konuların çözümlenmesine odaklayarak, dönüştürücü iş modellerini işimizin bir parçası haline getirme anlayışı oluşturuyor.
Yönetim Kurulu Başkanı'nın Mesajı
Değerli Paydaşlarımız,
2021 dünyada hem umutların hem de endişelerin bir arada yaşandığı bir yıl oldu. Covid-19 pandemisinin ağır etkilerinin aşı faktörünün devreye girmesiyle kısmen ortadan kalkması ve normale dönüş beklentilerinin artması 2021’in olumlu gelişmeleriydi. Ancak yılın sonlarına doğru Omicron varyantının hızla yayılması, pandeminin sona ermekte olduğuna dair beklentilerin ötelenmesine ve dünyanın bir kez daha belirsiz bir ortama girmesine yol açtı. Yıl sonu itibarıyla dünyadaki kayıtlı Koronavirüs vakası 278 milyona ulaştı ve yaklaşık 5,4 milyon kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Öte yandan dünya genelinde sağlık hizmetlerine ve aşıya erişimde yaşanan dengesizlik, sürdürülebilir bir gelecek adına “eşitsizliklerin azaltılması” hedefinin ne kadar yaşamsal olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün Eylül 2021’de yaptığı açıklamaya göre dünya genelinde aşılama için kullanılan 5,7 milyardan fazla dozun içinde Afrika’nın payı sadece yüzde ikiydi.
Pandemi, ekonomi alanındaki eşitsizlikleri de daha belirgin hale getirdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de söylediği gibi Koronavirüs, bir röntgen gibi toplumların iskeletinin ne kadar kırılgan olduğunu ortaya çıkardı. 2022 Dünya Eşitsizlik Raporu’na göre alt ve üst gelir seviyeleri arasındaki uçurum pandemi ile birlikte daha da derinleşti. İklim krizinin geçim kaynakları üzerinde yarattığı tahribat, çatışmalar ve zorunlu göçler de durumun kötüleşmesinde etkili oldu.
Diğer yandan enerji ve emtia fiyatlarında meydana gelen aşırı artışın yarattığı enflasyonist etki ekonomi yönetimlerini zorladı. Yılın son döneminde ABD ve Euro bölgesinde tarihi seviyelere ulaşan enflasyon rakamları, pandemi sırasında yaşanan fiyat artışlarının kalıcı olduğunu gösterdi. Bu durum, pandemi sırasında ekonomileri desteklemek amacıyla piyasalara büyük miktarlarda kaynak aktaran merkez bankalarını sıkılaştırıcı önlemlere yöneltirken, küresel çapta resesyon beklentilerinin de artmasına yol açtı.
Mevcut durum, dünyada oynayan taşların yerine oturmasının kolay olmayacağını ve paydaş temelli sürdürülebilir bir ekonomi anlayışını benimsemeden mevcut sorunların üstesinden gelmenin pek de mümkün olmadığını gösteriyor. Sınırlı sayıda hissedarın yanında tüm paydaşları için değer üreten, tüketimi değil tasarrufu destekleyen, kaynak verimliliğini ve dönüşüm ekonomisini temel alan ve sürdürülebilir iş modellerini benimseyen bir ekonomi anlayışını yerleştirmek, hiç şüphesiz değişime açık olmayı ve ekonominin tüm aktörlerinin kolektif çabasını gerektiriyor.
Bu değişim gerekliliğine ayak uyduramayan ve iş modelini sürdürülebilirlik odağında geliştiremeyen hiçbir şirketin gelecekte var olamayacağına inanıyoruz. Tekfen olarak, faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde bu değişimin öncüsü olma hedefiyle hareket ediyoruz. Sürdürülebilirlik anlayışımızın temelini, bulunduğumuz sektörlerdeki deneyim ve birikimlerimizi, iklim krizi başta olmak üzere dünyamızın geleceği için risk oluşturan konuların çözümlenmesine odaklayarak, dönüştürücü iş modellerini işimizin bir parçası haline getirme anlayışı oluşturuyor. Grup Şirketlerimiz dijitalleşme, inovasyon, çevre, verimlilik ve kapsayıcılık gibi alanları iş süreçlerine entegre ederek, faaliyetlerini çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG) yaklaşımıyla sürdürülebilirlik ekseninde günden güne geliştiriyorlar.
Yılın ilk çeyreğinde Holding yönetiminde gerçekleşen bayrak değişimiyle başlayan yenilenme süreci ile birlikte Tekfen değerlerinden taviz vermeden, Grup Şirketlerini geleceğe daha güvenle bakan, dinamik, dayanıklı, rekabetçi ve tüm paydaşları için değer yaratan sürdürülebilir birer yapıya dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Türkiye’nin 2021 yılında Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak 2053 yılı net sıfır emisyon hedefini açıklamasını, ülkemizin yeni dünya düzenindeki yerini alması açısından çok önemli bir adım olarak görüyorum. Geçtiğimiz aylarda ülkemizde ilk kez düzenlenen İklim Şurası’nda alınan 217 tavsiye kararı da, orta ve uzun vadeli emisyon azaltım hedeflerimiz paralelinde başlattığımız “Tekfen Net Sıfır Yol Haritası” çalışmaları için bir rehber oluşturuyor.
İklim krizi ve su konusunda yürüttüğümüz başarılı adımlarla 2021 yılında da CDP’nin hem İklim Değişikliği hem de Su Güvenliği Programlarında “A” seviyesinde derecelendirildik. Bu başarılı sonuç, bize daha ileri adımlar için cesaret veriyor. Dünya genelinde pek çok örnek, günümüzün değişken ortamına hızlı ve doğru cevap veren şirketlerin zorlukları yenmede çok daha başarılı olduğunu ve kendilerine yeni fırsat alanları yaratarak işlerini daha sürdürülebilir bir yapıda geliştirdiklerini ortaya koyuyor. Değişmekten korkmadan onun bir parçası olabilme yeteneğinin, Tekfen Grup Şirketlerini daha ileri taşıyacağına inanıyoruz.
Tekfen’in dördüncü Sürdürülebilirlik Raporu, Grubumuzun bu yöndeki çalışmalarının bir özetinden oluşuyor. Bu vesileyle, değişim yolculuğumuzda bizleri her an destekleyen değerli paydaş ve hissedarlarımıza teşekkürü borç biliyorum.
Saygılarımla,
Zekeriya Yıldırım
Yönetim Kurulu Başkanı
Değişim ihtiyacını, çok parlak bir geçmişe sahip olan Tekfen için yeni bir başarı öyküsüne dönüştürmek, deyim yerindeyse “Tekfen’in Yeni Hikâyesi”ni yazmak için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Sürdürülebilirlik, yeni hikâyemizin temel dayanaklarından birini oluşturuyor. Çünkü çevre, toplum ve kurumsal yönetim üçgeninde değer yaratmayan bir şirketin, değişime öncülük etmek bir yana, varlığını muhafaza etmesini mümkün görmüyoruz.
Grup Şirketler Başkanı'nın Mesajı
Değerli Paydaşlarımız,
Dünyamız büyük bir dönüşümden geçiyor. Covid-19 pandemisi, sürdürülebilirlik ve dünyamızın geleceği adına atılması zaruri olan adımların ne kadar kaçınılmaz ve gecikmiş olduğunu göstererek süreçlerin hız kazanmasını sağladı. İklim krizi başta olmak üzere geleceğimizi tehdit eden birçok konu, pandeminin katalizör etkisiyle gündemimizde ilk sıralara taşındı. 2021 yılı da bu anlamda önemli gelişmelere sahne oldu. Küresel salgının devam eden etkilerinin yanı sıra ekonomide, sosyal hayatta ve çevre ile ilgili konularda birçok olumsuzluğu bir arada yaşadık.
2021 yılında iklim krizi kendini şiddetli kuraklık ve aşırı hava olaylarıyla göstermeye devam etti. Türkiye, aşırı yağışların sebep olduğu sel olayları ile şiddetli kuraklığı bir arada yaşadı. Yaz aylarında yaşanan afet boyutundaki orman yangınları, resmi verilere göre 133 bin hektarlık orman alanını küle çevirdi. Yıllardır denizlerimizi kontrolsüz bir şekilde kirletmemizin bir sonucu olarak ortaya çıkan müsilaj olayları, deniz yaşamının ciddi bir risk altında olduğunu gösterdi. Dünyada da her gün benzerlerine tanık olduğumuz bu gibi olaylar, doğa ile uyumlu yaşamayı önceliklendirmediğimiz takdirde giderek daha yüksek bedeller ödemek zorunda kalacağımıza işaret ediyor.
Diğer taraftan sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından da sorunlar ciddiyetini korumaya devam ediyor. 2021 ve 2022 Sürdürülebilir Kalkınma Raporlarında da dikkat çekildiği gibi, Covid-19 salgınının dünyanın her yerinde sürdürülebilir kalkınma konusunda neden olduğu gerileme telafi edilemiyor. Yoksulluk, işsizlik, sosyal eşitlik ve adalet, insan hakları, hizmetlere ve gıdaya erişim gibi konularda yaşanan sorunlar büyük kitlelerin yaşam koşullarını geriletirken, düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler yeterli finansal kaynağa sahip olmadıklarından çoklu krizlerden ve bunların dolaylı etkilerinden kendilerini koruyamıyorlar. Giderek sıklaşan oranda yüzleşmek zorunda kaldığımız çevresel, sosyal ve ekonomik sorunlar, değişimin kaçınılmazlığını net bir şekilde gösteriyor.
Bu değişim ihtiyacını, çok parlak bir geçmişe sahip olan Tekfen için yeni bir başarı öyküsüne dönüştürmek, deyim yerindeyse “Tekfen’in Yeni Hikâyesi”ni yazmak için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Sürdürülebilirlik, yeni hikâyemizin temel dayanaklarından birini oluşturuyor. Çünkü çevre, toplum ve kurumsal yönetim üçgeninde değer yaratmayan bir şirketin, değişime öncülük etmek bir yana, varlığını muhafaza etmesini mümkün görmüyoruz.
2021, bu açıdan hem dönüşümün temellerini hazırladığımız hem de sürdürülebilirlik yolculuğunda ilerlemeye devam ettiğimiz bir yıl oldu. Farklı iş kollarındaki Grup Şirketlerimiz, yıl boyunca yeşil dönüşüme uyum sağlayacak birçok yenilik ve yatırımı hayata geçirdi. Tekfen İnşaat’ın Adana, Ceyhan’da faaliyete geçirdiği LEED Platinum sertifikalı FNN Sürdürülebilirlik Merkezi bunlardan biri olarak öne çıktı. Aynı lokasyonda bulunan Tekfen İnşaat Ceyhan Çelik Yapı İmalat Tesisi de, çatısına kurulan güneş panelleri sayesinde elektrik ihtiyacının yüzde 70’ini yenilenebilir enerji kaynağından temin etmeye başladı.
Tarım, küresel çaplı gıda krizi senaryolarının sıkça gündeme geldiği günümüzde sürdürülebilirliğin en öne çıkan alanlarından birini oluşturuyor. Savaş, aşırı hava koşulları, ekonomik şoklar ve Covid-19 salgınının kalıcı etkileri, 2021’de de gıdaya erişimde büyük sıkıntılar yaşanmasına yol açtı. Geçtiğimiz aylarda yayımlanan Küresel Gıda Krizi Raporu, 2021 yılında dünya çapında akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısının 193 milyon kişi ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu.
Grubumuz bünyesinde tarımla doğrudan ilişkili iki şirketimiz olan Toros Tarım ve Tekfen Tarım, hem Ar-Ge ve ürün geliştirme faaliyetleri yoluyla hem de sosyal kalkınmaya katkı sağlayarak sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar atıyorlar. Tekfen Tarım’ın Agripark Ar-Ge Merkezi’nde tohum ıslah projeleri ile ülkemizin farklı ekolojik koşullarına uygun, kuraklığa dayanıklı ve yüksek verimli ekmeklik buğday çeşitlerinin geliştirilmesine devam edilirken, Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nde çevreye duyarlı yeni gübre türlerinin geliştirilmesi, üretim süreçlerinde enerji tasarrufu ve çevresel etkilerin azaltılması gibi konularda çalışmalar yürütülüyor. Toros Tarım, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın gübre konusundaki kısıtlayıcı önlemlerine karşı, değişen pazar koşullarının getirdiği riskleri ve fırsatları yönetmek üzere özel gübreler üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.
Çiftçilerin doğru gübreleme uygulamaları konusunda bilinçlendirilmesi için yıllardır çaba gösteren Toros Tarım’ın 2008 yılında devreye aldığı Gezici Eğitim Otobüsü geçtiğimiz yıl 96 farklı lokasyonu ziyaret ederek eğitim faaliyetlerini sürdürdü. Özel donanımlı araçlarla Anadolu’nun her noktasında çiftçilere destek veren Tarımsal Teknik ve Dijital Pazarlama ekibi de 13 bini aşkın bayi ve çiftçi ziyareti gerçekleştirerek yerinde çözüm sundu. Çiftçilere yönelik bir başka toplumsal yatırım projesi olan Kadın Çiftçi Kredisi projesi kapsamında ise Tekfen Vakfı, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve Toros Tarım iş birliğinde 80 dar gelirli kadın çiftçiye kredi ve eğitim desteği verildi.
Grubumuz için en önemli sürdürülebilirlik önceliklerinden biri olan iş sağlığı ve güvenliğindeki ana hedefimiz, tüm iş yerlerinde faaliyetlerimizi “sıfır kaza” ile sürdürebilmek. Bu hedefe ulaşabilmek için 2021 yılı boyunca saha denetimlerinin yanı sıra davranış odaklı güvenlik kültürünün geliştirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerine devam edildi. Sağlık-Emniyet-Çevre alanında 515.000 kişi/saat’e yakın eğitim verilerek, pandemi nedeniyle düşen SEÇ eğitim oranında yeniden ciddi bir yükseliş sağlandı.
Dünya genelinde iş sağlığı ve güvenliği açısından en riskli sektörlerden birinde faaliyet gösteren Tekfen İnşaat, Toplam Kayıt Edilebilir Yaralanma Oranı bakımından sektör ortalamalarının altındaki performansını 2021 yılında da sürdürdü. Projelerinde önemli kazasızlık başarıları elde eden Tekfen İnşaat, “Sanal Gerçeklik Ekipmanı ile Operatör Eğitimi” projesi ile IPLOCA’nın Sağlık ve Emniyet Ödülü’nü kazanırken, uygulamalı SEÇ eğitim alanı olarak geliştirdiği “3H Tehlike Avı Merkezi” projesini pilot olarak uygulamaya aldı. Grup genelinde İSG konusuna verilen önemin bir göstergesi olarak, 2021 yıl sonu itibarıyla Tekfen çatısı altında alt yükleniciler dahil toplam 479 SEÇ ve 87 sağlık çalışanı görev yaptı.
Covid-19 ile mücadele, 2021 yılında da Tekfen Holding ve tüm Grup Şirketlerimizde İSG kapsamında odaklanılan en önemli konu oldu. Pandemi nedeniyle zorunlu olarak başlanan uzaktan çalışma düzenine yönelik olarak düzenlediğimiz ankete katılanların yüzde 82’sinin olumlu görüş bildirmesi üzerine, çalışan görüşleri ve motivasyonu da dikkate alınarak, hibrit sistemde uzaktan çalışma düzeni kalıcı hale getirildi. Bu kapsamda uzaktan çalışma kuralları yayımlandı ve Uzaktan Çalışma Yönetim Sistemi devreye alındı.
Yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığım gelişmelerin tüm detaylarını ve kat ettiğimiz diğer ilerlemelerle ilgili bilgileri Sürdürülebilirlik Raporumuzun içeriğinde bulabilirsiniz. Bu yıl, önceki senelerden farklı olarak, raporumuzu sadece dijital ortamda yayımlayarak bu alanda da çevre etkimizi azaltmaya yönelik bir adım attık.
Tekfen Holding’in dördüncü Sürdürülebilirlik Raporu’nu bilgilerinize sunarken, bu yolculukta katkıları ve destekleriyle yanımızda yer alan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Ali Pandır
Grup Şirketler Başkanı
Tekfen Holding Hakkında
Temelleri 1956 yılında üçü de inşaat mühendisi olan Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar tarafından atılan Tekfen Grubu, yarattığı değer ve istihdamla Türk ekonomisinin önemli yapı taşlarından biridir. BIST 30 ve Sürdürülebilirlik Endeksi kapsamında borsada işlem görmekte olan Tekfen Holding, faaliyetlerini Mühendislik ve Taahhüt, Kimya Sanayi, Tarımsal Üretim, Hizmet ve Yatırım olmak üzere beş ana başlık altında toplanan ve her biri kendi sektöründe isim sahibi 39 şirket ve 13 iştirakle sürdürmektedir. Temsil ettiği değerler ve yüksek bilinirlik oranıyla Türkiye’nin en saygın markalarından biri olan Tekfen Holding, iş yapma kültürünü insan, toplumsal fayda ve çevre ekseninde oluşturmakta ve faaliyetlerini sürdürülebilir kârlılık odaklı büyüme prensibi doğrultusunda devam ettirmektedir.
Tekfen Tower, İstanbul
5.953 çalışan
7.888 tedarikçi
10.278 müşteri
28 milyon TL Ar-Ge bütçesi
Mühendislik ve Taahhüt Grubu
Tekfen Mühendislik ve Taahhüt Grubu, 66 yıllık geçmişi, 17 bine yakın çalışanı ve bugüne kadar üstlendiği 550’yi aşkın projesiyle Türk müteahhitlik sektörünün dünyadaki önde gelen temsilcilerinden biridir. Farklı sektörlere yönelik geniş bir deneyime sahip olan Grup, sahip olduğu yetkinliklerin yanı sıra sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımı, global kalite standartlarına tavizsiz bağlılığı ve zorluk seviyesi ne olursa olsun, üstlendiği projeleri zamanında ve başarıyla tamamlamasıyla, uluslararası piyasada işverenlerin tercih ettiği bir çözüm ortağıdır.
Geniş bir yelpazede büyük bir deneyime sahip olan Grup, boru hatları, petrol ve gaz terminalleri, tank çiftlikleri, petrol rafinerileri, deniz petrol platformları, pompa ve kompresör istasyonları, enerji santralleri, endüstriyel tesisler, petrokimya tesisleri, otoyol ve metro projeleri, spor kompleksleri, üst ve altyapı projeleri gibi alanların çoğunda müşterilerine EPC (Engineering, Procurement, Construction - Mühendislik, Tedarik, İnşaat) ve Design & Build (Tasarla ve İnşa Et) bazında anahtar teslimi çözümler sunmaktadır.
CTS Bayıl Yard, Azerbaycan
4.695 çalışan
3.350 tedarikçi
88 müşteri
Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.
Grubun lokomotif şirketi olan Tekfen İnşaat, Türkiye’nin en köklü müteahhitlik şirketlerinden biri olup, dünyada da geniş deneyimi, değerleri ve yetkinlikleriyle aranan bir iş ortağıdır.
Tekfen Mühendislik A.Ş.
Anahtar teslimi projelerin mühendislik ayağını üstlenmek üzere 1984 yılında kurulan Tekfen Mühendislik, 400 kişiyi aşan güçlü kadrosuyla özel uzmanlık gerektiren büyük ölçekli altyapı projelerinin mühendislik ve müşavirlik-kontrollük hizmetlerini verebilecek yeterliliğe sahip bir çözüm ortağıdır.
Tekfen İmalat ve Mühendislik A.Ş.
Tekfen İmalat, özellikle petrol, petrokimya ve kimya endüstrileri ile gaz, demir-çelik tesisleri ve kuvvet santralleri gibi endüstriyel tesislerin ihtiyaç duyduğu depolama ve proses ekipmanlarının uluslararası standartlarda mühendislik, imalat ve montaj hizmetlerini gerçekleştirmek üzere 1970 yılında kurulmuştur. Şirket, Tekfen Grubu dışında uluslararası müteahhitlik firmaları ile yerli ve yabancı sanayi kuruluşlarına da hizmet vermekte ve geniş bir coğrafyaya ihracat yapmaktadır.
TEKFEN İNŞAAT DEĞER ZİNCİRİ
Kimya Sanayi Grubu
Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Faaliyetlerini mineral gübrelerin yanı sıra suda eriyebilen özel gübreler ve organik/ organomineral gübre alanlarında da sürdüren Toros Tarım, mineral gübrede Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesinin %38’ini elinde bulundurmakta ve İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 listesinde 57’nci sırada yer almaktadır.
Şirket, mineral gübre faaliyetleri kapsamında Amonyum Nitrat (AN), Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN), Diamonyum Fosfat (DAP) ve kompoze (NPK) gübreleri Ceyhan, Mersin ve Samsun’daki üç üretim tesisinde; inhibitörlü ve suda çözünebilen gübreleri Mersin tesisinde; gübre ambalajlamasında kullanılan torba üretimini de Adana’daki kendi fabrikasında gerçekleştirmektedir. Şirket, yükselen bir pazar olan organik ve organomineral gübre imalatını ise Ceyhan üretim tesisinin yanı sıra 2019 yılında bünyesine kattığı Toros Gönen Yenilenebilir Enerji A.Ş. ve 2020 yılında kurulan Toros Meram Yenilenebilir Enerji A.Ş. tesislerinde gerçekleştirmektedir.
Toros Tarım Samsun Üretim Tesisi
827 çalışan
2.039 tedarikçi
4.878 müşteri
704 bayi & 510 yetkili satıcı
TOROS TARIM DEĞER ZİNCİRİ
Tarımsal Üretim Grubu
Tekfen Tarımsal Araştırma, Üretim ve Pazarlama A.Ş.
Tekfen Tarımsal Üretim Grubu’nun çatı şirketi olan Tekfen Tarımsal Araştırma, Üretim ve Pazarlama A.Ş., sürdürülebilir bir gelecek için yaşamsal öneme sahip olan tarımsal üretime kurumsal bir bakış açısı kazandırmak ve Grubun tarımsal girdi alanında sahip olduğu bilgi birikimini bilimsel bir yaklaşım ve finansal güçle tarım sektörüne aktarmak amacıyla 2017 yılında kurulmuştur.
Tekfen Tarım, Alanar Meyve markasıyla yaş meyvelerini büyük oranda yurt dışına ihraç etmekte, ayrıca kendi ürettiği tohum ve fidanları kullanarak ekmeklik ve makarnalık buğday tohumu, yemeklik ve tohumluk patates ile muz meyvesi ve muz fidanı üretimi yapmaktadır. Tekfen Tarım, bitkisel üretim çeşitliliği açısından dünyanın sayılı tarımsal üretim şirketlerinden biridir.
Alanar Meyve, Tekfen Tarım
156 çalışan
2.002 tedarikçi
559 müşteri
Hizmet Grubu
Tekfen Hizmet Grubu, limancılık, serbest bölge işletmeciliği, bina ve tesis yönetim hizmetleri ile sigorta aracılık hizmetlerinde faaliyet gösteren şirketlerden oluşmaktadır. Grup şirketleri, her alanda yüksek müşteri memnuniyeti odağında hareket ederek, sektörlerindeki en iyi uygulamaları referans almaktadır.
Torosport Ceyhan, Adana
173 çalışan
497 tedarikçi
4.751 müşteri
Toros Gemi Acenteliği ve
Ticaret A.Ş.
Grup bünyesinde verilen limancılık hizmetleri Toros Tarım’ın Ceyhan ve Samsun Üretim Tesisleri içinde yerleşik iki terminal yoluyla yürütülmekte, ayrıca gemi acenteliği gibi hizmetlerle de desteklenmektedir. Türkiye’nin ilk kuşak özel sektör limanlarından biri olan Torosport Ceyhan, dökme yük ve genel kargo kategorisinde İskenderun Körfezi’nde önemli bir yere sahiptir. Torosport Samsun Terminali de benzer şekilde hem dökme katı yük hem de dökme sıvı ürünlerin boşaltılmasına uygun bir yapıya sahiptir.
Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (TAYSEB)
Toros Tarım’ın bağlı ortaklıklarından TAYSEB, ülkemizde sanayi kuruluşlarına yönelik olarak oluşturulmuş ilk serbest bölge olan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin kurucu ve işleticisidir. Altyapısı tamamlanmış 4 milyon 635 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden biri olan TAYSEB’in işletme süresi 2020 itibarıyla 2030 yılına kadar uzatılmıştır.
Tekfen Turizm ve İşletmecilik A.Ş.
Faaliyetlerini “Tekfen Services” markası altında sürdüren Tekfen Turizm ve İşletmecilik A.Ş. varlık ve gayrimenkul yönetimi alanında uzmanlaşmış bir şirket olup, Tekfen’in geliştirdiği Tekfen Tower, Kâğıthane OfisPark, Taksim Residences, Bomonti Apartmanları ve Yalıkavak Tekfen Evleri gibi gayrimenkul projelerinin işletmeciliğini ve yöneticiliğini yapmaktadır. Şirket ayrıca bu projelerin varlık yönetimi, kiralama, kontrat yönetimi, stratejik portföy ve gelir artırıcı yöntemleri belirleme faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
Tekfen Sigorta Aracılık
Hizmetleri A.Ş.
Tekfen Holding çatısı altında 1982 yılında kurulan Tekfen Sigorta, günümüzde faaliyetlerini Türkiye ve dünyanın önde gelen 18 sigorta şirketinin acenteliği ile devam ettirmektedir. Şirket, Tekfen Grup Şirketlerinin yanı sıra inşaat, tarım, mühendislik, bankacılık ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren birçok kuruluşun ve bireysel müşterilerinin tüm sigorta ihtiyaçlarına yönelik hizmet sunmaktadır.
Yatırım Grubu
Tekfen Ventures L.P.
Tekfen Yatırım Grubu’nun ana şirketi olan Tekfen Ventures, global girişim dünyasındaki fırsatları değerlendirmek ve erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapmak üzere 2016 yılında kurulan bir kurumsal risk sermayesi şirketidir. Öncelikle Tekfen’in faaliyet gösterdiği taahhüt, inşaat, imalat, tarım, gübre ve gayrimenkul gibi sektörlerdeki inovatif girişimleri yakından takip eden şirketin 2021 itibarıyla portföyünde farklı alanlarda faaliyet gösteren 13 girişim bulunmaktadır.
Soft Robotics, Tekfen Ventures
Tekfen Holding’in Sürdürülebilirlik Adımları
1992
Tekfen Holding, TEMA Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında yer aldı.
1993
İlk konsolide bağımsız denetim yapıldı.
1997
İlk ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası alındı.
1999
Tekfen Eğitim, Sağlık, Kültür, Sanat ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (Tekfen Vakfı) kuruldu.
2002
İlk OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası alındı.
2003
Tekfen İnşaat, Bakû Sangaçal Terminali projesi ile BP HELIOS ödülünü kazandı.*
* Tekfen İnşaat, Sangaçal Terminali Kapasite Artırımı projesindeki başarısından ötürü BP tarafından “Eğitim ve Yeni İş Alanlarında Toplumsal Gelişimi Teşvik” ödülüne layık görülmüştür.
2004
- Tekfen İnşaat, Uluslararası Boru Hatları ve Deniz İşleri Müteahhitleri Birliği (IPLOCA) Çevre Ödülü’nü kazandı.*
- İlk ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası’nı Tekfen İnşaat aldı.
* Tekfen İnşaat, Sangaçal (Azerbaycan) ve BTC (Ceyhan-Türkiye) projeleri ile IPLOCA 2004 Çevre Ödülü’ne layık görülmüştür.
2007
- Tekfen Emlak Geliştirme, ÇEDBİK’in kurucu üyeleri arasında yer aldı.
- Tekfen Holding halka arz edildi.
2010
Tekfen Holding, iklim değişikliği ile ilgili verilerini kendi bünyesinde izlemeye, ölçmeye ve analiz etmeye başladı.
2011
Levent Ofis projesi ile ilk Yeşil Bina (LEED) sertifikası alındı.
2016
- Grup bünyesinde ilk karbon nötr toplantı gerçekleştirildi.
- Tekfen Ventures kuruldu.
- Tekfen Holding, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girdi.
2017
- Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü ve Sürdürülebilirlik Komitesi kuruldu.
- Tekfen İnşaat, IPLOCA Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’nü kazandı.*
- İlk CDP İklim Değişikliği raporlaması yapıldı.
- Tekfen Holding, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne (SKD Türkiye) üye oldu.
* Tekfen İnşaat, TANAP Lot 3 Boru Hattı güzergâhındaki mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi için yaptığı çalışmalarla IPLOCA tarafından “Sosyal Sorumluluk” ödülüne layık görülmüştür.
2018
- BM Küresel İlkeler Sözleşmesi imzalandı.
- İlk CDP Su Güvenliği raporlaması yapıldı.
- Paydaş analizi ile sürdürülebilirlik yolculuğunda öncelikli konular belirlendi.
- Toros Tarım, Uluslararası Gübre Sanayi Birliği’nin (IFA) Protect & Sustain sertifikasını Türkiye’den alan ilk firma oldu.
2019
- Tekfen Holding, GRI Standardı’na uygun ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı.
- Sürdürülebilirlik Komitesi’ne bağlı alt çalışma grupları oluşturuldu.
- Toros Tarım, İSG, çevre yönetimi, ürün güvenliği ve enerji verimliliği konularında attığı adımlarla IFA tarafından Endüstri İyi Uygulama Elçisi (Industry Stewardship Champion) seçildi.
- Tekfen Holding, 2019 verileri ile CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği Programlarında Türkiye’nin İklim ve Su Liderleri arasında yer aldı.
2020
- Tekfen Holding, CDP’nin aynı anda hem İklim Değişikliği hem de Su Güvenliği Programlarının Global “A” Listesi’ne Türkiye’den giren tek şirket oldu.
- Toplumsal yatırım odaklı faaliyetler için Ortak Değer Yaratma (Creating Shared Value-CSV) yaklaşımı çerçevesinde Grup stratejisi oluşturuldu.
- Tekfen Holding, İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesine dahil olarak Aile İçi Şiddet ile Mücadele Politikası’nı yayımladı.
- Tekfen Tarım, Atalık Tohumların Kullanımıyla Milli ve Yerli Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Geliştirilmesi projesi ile 7. Sürdürülebilir İş Ödülleri’nin “İşbirliği” kategorisinde ödüle layık görüldü.
2021
- Tekfen Vakfı, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve Toros Tarım iş birliğinde “Kadın Çiftçi Kredisi” projesi hayata geçirildi.
- Tekfen İnşaat, Adana Ceyhan'da LEED Platinum sertifikalı FNN Sürdürülebilirlik Merkezi'ni hizmete aldı.
- Covid-19 pandemisi nedeniyle zorunlu olarak uygulanmaya başlanan uzaktan çalışma düzeni, çalışanların %82’sinin olumlu görüşüne istinaden hibrit sistemde kalıcı hale getirildi.
2021’de Öne Çıkanlar
Tekfen Holding, 2021 yılında dünya çapında 3.368 şirketin raporlama yaptığı Su Güvenliği Programı’nda “A” derecelendirme notu alan Türkiye'deki 3 şirketten biri olurken, dünyada 118 şirket arasında yer aldı.
2017 yılında ilk kez CDP İklim Değişikliği Programı’na katılan Tekfen Holding, 2021 yılında da CDP İklim Değişikliği Programı’nda “A (-)” bandında yer alarak Türkiye İklim Liderleri arasına girmeyi başardı.
Tekfen Grup Şirketleri emisyon azaltımına katkı sağlayan 7 projeyi tamamladı. Bu projeler sayesinde yaklaşık 10.000 MWh enerji tasarrufu sağlandı, yaklaşık 2,1 milyon TL finansal tasarruf elde edildi.
Tekfen, iklim krizine yönelik stratejik planlama çalışmalarına ağırlık vererek, net sıfıra geçiş planını şekillendirmek amacıyla “Tekfen Net Sıfır Yol Haritası” çalışmalarını başlattı.
Tekfen İnşaat Ceyhan Çelik Yapı İmalat Tesisi’nin çatısına kurulan güneş panelleri ile tesisin elektrik ihtiyacının %70’i yenilenebilir enerji kaynağından temin edilmeye başlandı.
Tekfen Ventures, yatırımlarına iki yeni şirketi daha ekledi. Mosaic, konut inşaatı sektöründe yapım sürecini daha verimli hale getirecek teknolojilere odaklanıyor. Avvir ise inşaat hatalarını tespit etmek için lazer taramalarından ve yapay zekâdan yararlanıyor.
Grup genelinde Ar-Ge’ye yaklaşık 28 milyon TL yatırım yapıldı. Ayrıca 1 patent, 5 faydalı model başvurusu yapıldı.
Tekfen Vakfı ile Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), tarımda çalışmak isteyip kendi girişimini kuracak maddi imkânı olmayan kadın girişimcilerin iş sahibi olabilmesi için “Kadın Çiftçi Kredisi” projesini hayata geçirdi.
Covid-19 pandemisi nedeniyle zorunlu olarak uygulanmaya başlanan uzaktan çalışma düzeni, çalışanların %82’sinin olumlu görüşüne istinaden hibrit sistemde kalıcı hale getirildi.
Grup genelinde toplam 5.654 çalışana 23.062 kişi-saat iş etiği eğitimi verildi.
FNN Sürdürülebilirlik Merkezi, Tekfen İnşaat’ın Güney Anadolu Bölgesi’nde Ana Bakım ve Onarım Tesisi (GAT) sahasında Ocak ayında faaliyete başladı.
Toros Çiftçi Akademi, Proje kapsamında, özel olarak tasarlanan Toros Tarım Eğitim Otobüsü ile 2021 yılında 96 farklı lokasyon ziyaret edilerek, çiftçi ve bayilere doğru gübre kullanımı ile ilgili eğitimler verildi.
Sürdürülebilirlik Vizyonu
Tekfen’in sürdürülebilirlik vizyonunun çatısını, “Geleceğin Temelinde” kavramı oluşturmaktadır. Tüm ekonomik faaliyetlerin ana hedefi, toplumsal refahı ve toplumu oluşturan bireylerin yaşam kalitesini artırmaktır. Tekfen Holding’in mühendislik ve taahhüt, kimya, tarımsal üretim, hizmet ve yatırım sektörlerini kapsayan faaliyet alanları altyapı hizmetleri, gıda, enerji ve barınmaya erişim gibi toplumsal refahın temel unsurlarıyla doğrudan örtüşmektedir. Tekfen, yürüttüğü faaliyetler yoluyla bireylerin daha iyi bir yaşam ve refahın ana unsurlarına erişiminde bir köprü görevi görmekte ve sürdürülebilir bir geleceğin temel taşlarını döşemektedir.
Stratejik Değer Alanları
Tekfen Holding’in başlıca değer yaratma alanları olan ve sürdürülebilirlik konusunda önemli risk ve fırsatları barındırdığından odaklanılması gereken stratejik alanları iklim krizi, çalışanlar ve toplum, inovasyon olarak belirlenmiştir.
Operasyonel Kökler
66 yıldır Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan Tekfen Holding’in iş yapma biçimini ve önceliklerini tanımlamaktadır. Ekonomik performans, kurumsal yönetim ve müşteri bağlılığı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şirketin geleceğinin yapı taşları olmayı sürdürecektir.
Kolaylaştırıcılar
“Geleceğin Temelinde” vizyonunun hayata geçmesini kolaylaştıracak başlıca araçlar olarak operasyonel mükemmellik, dijitalleşme, yetenek yönetimi ve İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) öne çıkmaktadır.
Mega Trendler
Günümüzde hızlı nüfus artışı, demografik ve sosyal değişim, kentleşme, teknolojik gelişmeler ve iklim krizi gibi mega trendler dünyayı şekillendirirken, iş dünyasında da köklü dönüşümlere yol açmaktadır. Tekfen’in “Geleceğin Temelinde” vizyonu, Grubun iş yapma biçimlerinin yeniden tanımlandığı bu değişime sürdürülebilir ve esnek bir şekilde cevap verme hedefini ifade etmektedir.
Küresel Gündeme Katkı
Tekfen’in vizyonu, tüm değer zincirini kapsayan ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) katkı sağlayan sürdürülebilir bir iş modeli geliştirmektir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak amacıyla belirlediği 17 ana hedef, hükümetlerden yerel yönetimlere, kamu sektöründen iş dünyasına kadar herkese küresel bir gündem sunmaktadır. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UN Global Compact) imzacıları arasında yer alan Tekfen Holding, sürdürülebilirlik vizyonunu faaliyet alanları ile uyumlu şekilde belirli SKA’lara dayandırarak ortak bir değer yaratmayı hedeflemektedir.
Yatırımcı Bakış Açısı
Dünyada sürdürülebilirlik hızla önem kazanırken, yatırımcıların gündeminde de giderek daha fazla yer bulmaktadır. Sürdürülebilir yatırımlara olan ilginin katlanarak artması, artık sermaye akışında önemli değişimler yaratmaktadır. Çeşitli kaynaklarda 2021 yılında sürdürülebilir şirketlere yönelik yatırımların önceki yıla göre ikiye katlanarak 4 trilyon dolar seviyesine ulaştığı, sürdürülebilir tahvil ihracının ise 1 trilyon doları aştığı belirtilmektedir. (Sustainable Assets are Teetering on the $4 Trillion Mark - Morningstar Star) (Sustainable finance continues surge in 2021 - Refinitiv)
TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures - İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü) ve TNFD (Task Force on Nature-related Financial Disclosures - Doğayla Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü ) raporlaması gibi yeni düzenlemeler gelmeye ve hazırlanmaya devam ederken, yatırımcılar şirketlerden çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) alanındaki performanslarını açıklamalarını ve daha şeffaf olmalarını beklemektedir.
Tekfen Holding de küresel gündeme paralel olarak her yıl sürdürülebilirlik raporlarında paylaştığı ÇSY yaklaşım ve performans kapsamını genişleterek iyileştirmektedir. Ayrıca S&P Global, FTSE4Good ve BIST Sürdürülebilirlik endeksi gibi farklı sürdürülebilirlik endekslerinin yıllık değerlendirmelerine cevap vermekte; son 2 yıldır CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği raporlamalarında en yüksek seviye olan Global “A” Listesi’ne girmekte; Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları gibi küresel girişimleri desteklemektedir.
Öncelikli Konular (Önceliklendirme Matrisi)
Önceliklendirme Analizi
Tekfen Holding’in sürdürülebilirlik kapsamında stratejik önceliklerini belirlemek ve Sürdürülebilirlik Raporu’nun odak alanlarını ortaya çıkarmak amacıyla önceliklendirme analizi yapılmaktadır. Dış Trend Analizi, Yönetim Kurulu üyelerinin görüşleri, stratejik hedefler ve Vizyon Çalıştayı’nı kapsayan Önceliklendirme Analizi sayesinde paydaşların öncelikleri ile Tekfen’in önceliklerinin kesişme alanları belirlenmiştir. Öncelikli konular, dış trendler, riskler ve fırsatlar dahilinde gözden geçirilmektedir.
Tekfen Öncelikleri
Tekfen Holding’in öncelik verdiği konuları belirlemek için üç farklı çıktı analize dahil edilmiştir. Bu kapsamda:
- Grup Şirketlerinin yöneticileri ile gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik Vizyon Çalıştayı’nın çıktıları,
- Yönetim Kurulu’nun görüşleri,
- Şirket stratejik planında yer alan hedefler ve Strateji Çalıştayı’nın çıktılarından yararlanılmıştır.
Paydaş Öncelikleri
Paydaş öncelikleri, Paydaş Analizi ve Dış Trend Analizi yoluyla belirlenmiştir.
- Paydaş Analizi kapsamında, Tekfen Holding’in çalışanları, müşterileri, tedarikçileri, çözüm ortakları, kamu kurumları ve düzenleyici otoriteler, analistler, yatırımcılar, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri, medya, uluslararası organizasyonlar ve üniversitelerden oluşan farklı paydaş gruplarına anketler aracılığıyla ulaşılarak öncelikler konusundaki görüşleri alınmış ve Tekfen’den sürdürülebilirlik alanındaki beklentileri sorulmuştur. 2018 yılında toplam 2.578 kişiden oluşan anket çalışmasına yaklaşık yüzde 50 oranında dönüş sağlanmıştır. Paydaş Analizi, bağımsız bir danışmanlık şirketi tarafından uluslararası paydaş katılımı standardı AA1000SE (AccountAbility Stakeholder Engagement Standard) referans alınarak yapılmıştır.
- Dış Trend Analizi ile küresel ve sektörel risk ve trendler de analize dahil edilmiş ve sektörler için önemli konu başlıkları belirlenmiştir.
Öncelikli Konular
Paydaşların ve Tekfen Holding’in ortak öncelikleri, Önceliklendirme Matrisi’nde haritalandırılmıştır. Çok yüksek öncelikli olarak tanımlanan başlıklar, sürdürülebilirlik açısından öncelikle yönetilmesi gereken ve çok yüksek öneme sahip konuları göstermekte ve “Geleceğin Temelinde” vizyonunun da temelini oluşturmaktadır. “Geleceğin Temelinde” vizyonunun odak alanları ile öncelikli konular örtüşmektedir.
Öncelikli konulardan “Ekonomik Büyüme”, “Kurumsal Yönetim” ve “Müşteri Memnuniyeti”, Tekfen’in Operasyonel Kökleri arasında bulunmaktadır. Faaliyet gösterilen sektörlerle bağlantılı olarak “İş Sağlığı ve Güvenliği” en öncelikli konu olarak öne çıkmakta ve aynı zamanda Kolaylaştırıcılar arasında yer almaktadır.
Şirketler özelinde bakıldığında,
- Tekfen İnşaat için “İş Sağlığı ve Güvenliği” en öncelikli konulardan biridir.
- Toros Tarım ve Tekfen Tarım için “İklim Krizi” en önceliklidir.
- Tekfen Turizm ve Tekfen Sigorta için “Müşteri Bağlılığı” en önceliklidir.
Dünyayı etkileyen mega trendlerden “Dijitalleşme” ve “Ar-Ge ve İnovasyon” Tekfen Holding için de çok yüksek önceliğe sahip başlıklar arasındadır. “Çalışan Gelişimi ve Çalışan Memnuniyeti” konusu, önümüzdeki dönemde yatırım yapılması planlanan bir başka temel alan olarak öne çıkmaktadır. Tekfen Holding’in faaliyette bulunduğu sektörlerin önemli konularından bir diğeri olan “İklim Krizi” de önceliklendirme haritasında çok yüksek önceliğe sahip başlıklardan biri olarak yer almaktadır.
“İklim Krizi”, “İnovasyon”, “Çalışanlar ve Toplum”, Tekfen’in stratejik değer alanlarıdır. Sürdürülebilirlik Raporu içerik olarak çok yüksek öncelikli konular üzerine yoğunlaşmakla birlikte, yüksek öncelikli ve öncelikli konuları da kapsamaktadır.
Öncelikli Konular
Kârlı ekonomik büyüme, yerel ekonomiye ve istihdama katkı
Rapor Başlığı
Ekonomik Performans
Bölüm Ana Başlığı
Bölüm No
01
Sürdürülebilirlik Yönetimi
Tekfen’de “Geleceğin Temelinde” vizyonunu hayata geçirmek üzere 2017 yılında Tekfen Holding Yönetim Kurulu’nun onayı ile Sürdürülebilirlik Komitesi oluşturularak yetkilendirilmiştir. Kurumsal Yönetim Komitesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Sürdürülebilirlik Komitesi, Tekfen Holding ile Tekfen Grup Şirketlerinden Tekfen İnşaat, Tekfen Mühendislik, Tekfen İmalat, Toros Tarım, Tekfen Tarım, Tekfen Turizm ve Tekfen Sigorta’nın Genel Müdürleri tarafından görevlendirilen yönetici seviyesindeki temsilcilerden oluşmaktadır. Sürdürülebilirlik Komitesi’ne, Tekfen Holding Mali İşler Başkan Yardımcısı Vekili başkanlık etmektedir.
Sürdürülebilirlik Komitesi, “Geleceğin Temelinde” vizyonunun hayata geçirilmesi için gerekli strateji, yol haritası, hedef, politika ve raporlamaların oluşturulmasından, Holding öncelikleri doğrultusunda sürdürülebilirliğin iş süreçlerine entegrasyonundan ve bu çalışmalara Grup Şirketlerinin aktif katılımının sağlanmasından sorumludur.
17 üyeden oluşan Komite, 2021 yılı içerisinde üç kez toplanmıştır. Toplantılarda Grup Şirketlerinin sürdürülebilirlik konusundaki iyi uygulamaları ve çalışma grubu liderlerinin yol haritasında sağladığı ilerlemeler konusunda bilgi paylaşımları yapılmış; ayrıca danışmandan dünya ekonomilerinin net sıfır büyüme planları, küresel riskler, net sıfır yatırımcılar ve finansmanlar, ESG fonlarındaki büyüme, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın gıda ve yapı sektörlerine olası etkileri, sınırda karbon düzenlenmesi, tarladan sofraya stratejisi, onarıcı tarım, uzun vadeli sürdürülebilirlik hedeflerinin önemi ve örnekleri gibi konularda bilgi alınmıştır.
Komite çalışmalarını desteklemek üzere beş çalışma grubu oluşturulmuştur. Söz konusu grupların üyeleri stratejik sürdürülebilirlik yol haritasının hayata geçirilmesi için gerekli uzmanlıkları ve kapsayıcılığı sağlayacak şekilde, çalışma gruplarının liderleri tarafından belirlenmiştir. Yıl boyunca düzenli olarak toplanan gruplar, kendileri için belirlenen stratejik sürdürülebilirlik yol haritasına uygun olarak çalışmalarına devam etmiştir.
Sürdürülebilirlik kapsamındaki yaklaşım, hedef ve performans gelişiminin takibinden Tekfen Holding Yönetim Kurulu sorumludur. Yönetim Kurulu’na bağlı bulunan Kurumsal Yönetim Komitesi, sürdürülebilirlik politikalarının yürütülmesinden sorumlu olarak kendi faaliyetlerinin yanı sıra beş çalışma grubunun çalışmalarını da yılda en az bir kez Yönetim Kurulu’na raporlamaktadır. Sürdürülebilirlik konuları düzenli olarak Kurumsal Yönetim Komitesi ve Yönetim Kurulu gündeminde yer almaktadır.
2021 yılında bu kapsamda esnek çalışma sistemine geçiş, net sıfır emisyon yol haritası çalışmaları ve şirket içi raporlamaların geliştirilmesi konularına ağırlık verilmiştir. Sürdürülebilirlik yol haritasında yer alan aksiyonlarla ilgili ilerleme hedefleri ile iş güvenliği ve çevre konularındaki temel performans göstergeleri, CEO dahil üst yönetim ve çalışanların yıllık performans değerlendirmelerine etki eden şirket karnesi hedefleri içerisine dahil edilmektedir.
Sürdürülebilirlik Komitesi ve Çalışma Grupları
Çalışma Konuları
Sağlık Emniyet Çevre
Çalışanlar
Kurumsal Yönetim
Paydaş İlişkileri ve Toplumsal Sorumluluk
Dijitalleşme ve İnovasyon
- Hedeflerin belirlenmesi ve takibi
- Veri doğrulama
- Bilime dayalı hedef (SBT) üyeliği
- ISO 14064, 50001 sertifikasyonu
- İç karbon fiyatlandırması
- Sıfır atık projeleri
- Yaşam döngüsü analizi
- Hedeflerin belirlenmesi ve takibi
- Liderlik, koçluk ve mentorluk programları
- Genç yetenekleri çekmek için üniversite iş birliğinde programlar
- Çalışan memnuniyeti ve bağlılığı
- İş ve özel hayat dengesi
- Etik ve uyum çalışmaları
- İnsan hakları eğitimi, değerlendirme ve denetim
- Tedarik zinciri yönetimi
- Risk yönetimi ve sürdürülebilirlik riskleri
- Uluslararası girişimlere üyelik
- GRI kapsam genişletme ve doğrulama
- Entegre raporlamaya geçiş
- Ortak değer yaratan toplumsal projeler
- Projeler için değişim teorisi ve sosyal etki analizleri
- Açık inovasyon platformu
- Yarışmalar düzenlenmesi
- Performans ve hedef takibi için yazılım geliştirme